Näyttelijä Martti Suosalo toivoo jokaiselle perheelle avun pyytämisen ja antamisen taitoa

Perheen merkitys elämän eri aikoina voi vaihdella hyvinkin paljon – ja se täysin normaalia ja OK. Tuoreena vanhempana kaikki on uutta ja jännittävää, kun taas teinin vanhempana eteen tulee hyvin erilaisia haasteita ja iloja.

Perheellistyminen toi mukanaan nostetta ja uudenlaista energiaa uralle

Kolmen lapsen isänä Martti Suosalo tietää, mitä perhe merkitsee elämän eri aikoina. Perheen perustamisen alkutaipaleella hän koki vastuun lisääntyvän ja sitä kautta työntekoon tuli aktiivisempi ote. Suosalo havahtui yhtäkkiä siihen, että on uusia suita ruokittavana ja ikiaikainen vaisto siitä, että tämä porukka pitää elättääkin jollain tavalla, heräsi. Toisaalta perheellistyminen antoi myös uudenlaista energiaa ja nostetta uralle, kun alkoi ottamaan enemmän töitä vastaan.

Yksi asia mistä Suosalo kertoo olevansa kiitollinen omassa perheessään, on lasten keskinäinen ystävyys. Lapset pitävät tiiviisti keskenään yhteyttä ja näkevät toisiaan muutenkin, kuin perheen yhteisissä kokoontumisissa.

Perheessä toisia tuetaan projektissa kuin projektissa

Mukavia perhemuistoja on kertynyt vuosien saatossa lukuisia. Viimeisin on kuitenkin vain viikon takaa. Suosalo lanseerasi elokuussa Teatteri Sirkus Suosalon ja viikkoa ennen avajaisia oli sirkusteltta vielä aivan vaiheessa. Sirkusteltta oli maalaamatta ja sisustus puuttui tyystin. Yhtenä iltana Suosalon koko perhe ilmaantui paikalle täysin yllättäen ja pyytämättä, maalipurkit kädessä valmiina auttamaan teltan viimeistelyssä. Se oli liikuttava hetki ja kuvastaa hyvin Suosalon perheen keskinäistä dynamiikkaa. Toisia tuetaan projektissa kuin projektissa.

”Perheessä on aina pystytty ratkomaan asioita keskinäisen välittämisen ja avuliaisuuden kautta”

Etenkin ensimmäisen lapsen syntymän aikoina Suosalolla oli omaan vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä ja epäilyksiä. Osaako lapsen kasvattaa oikein, onko tarpeeksi läsnä lapsen elämässä vai tekeekö liikaa töitä? Siltikään ulkopuolisten tahojen tukea ei ole heidän perheessään juurikaan kaivattu. Suosalo on onnellinen siitä, että perhe ei ole kohdannut suurempia vaikeuksia ja perheessä on aina pystytty ratkomaan asioita keskinäisen välittämisen ja avulaisuuden kautta.

Myös se, että Suosalon elämässä on aina ollut ihmisiä, joille jutella, on auttanut käsittelemään asioita. Hän on aina kokenut voivansa jutella ja jakaa asioitaan avoimesti perheenjäsentensä kanssa. Ja silloin kuin ulkopuolinen näkökulma on ollut tarpeen, ovat hänen ystävänsä olleet tärkeässä roolissa.

Perheenjäsenistä pidetään huolta

Suosalo kokee, että perheen välinen solidaarisuus ja toistensa tukeminen hankkeessa kuin hankkeessa on kannatellut perhettä elämän eri vaiheissa. Tärkeä osa perheen välistä kommunikaatiota on heidän aktiivinen WhatsApp-ryhmänsä, jossa jaetaan aktiivisesti kuulumisia ja elämän tapahtumia. Näin he pysyvät kärryillä siitä, mitä toisten elämässä on meneillään. Ryhmässä myös huomataan nopeasti, mikäli joku on tavallista hiljaisempi ja voidaan heti kysyä, onko kaikki kunnossa. Perhe pitää huolen toisistaan ja pystyy laajentamaan huolenpitoa myös oman ydinperheen ulkopuolelle, vaikkakin omasta perheestä huolehtiminen on ensisijalla.

Jokaiselle vanhemmalle ja perheelle Suosalo toivoo yhteistyökykyä, taitoa ratkaista asioita yhdessä sekä avun pyytämisen ja antamisen taitoa.

Voit tukea perheiden hyvinvointia ja osallistua Kaikki on perheestä kampanjaan tekemällä lahjoituksen täällä.

Martti Suosalo, näyttelijä