Yksinäisyys ja suorituspaineet kuormittavat monen vanhemman arkea

Perhe on usein samaan aikaan kaikkein parasta ja kaikkein pahinta elämässä. Eri aikoina perhe herättää hyvinkin erilaisia tunteita, ja se on ok. Jotta jokainen pystyisi nauttimaan vanhemmuudesta ja sen kaikista puolista, tulisi kaikilla olla joku, jolle jakaa perhe-elämään ja jaksamiseen liittyviä iloja ja suruja. Kaikkien lähipiiristä tällaista henkilöä ei kuitenkaan löydy ja tällöin voi olla yhteydessä Väestöliiton Perhepulma-palveluun. Siellä asiantuntijamme tarjoavat maksutonta, matalan kynnyksen apua.

Millaista apua Perhepulma-palvelusta voi saada?

Asiantuntijamme auttavat kuuntelemalla ja miettimällä yhdessä asiakkaan kanssa sopivia keinoja haasteiden selättämiseen ja siihen, miten vaikeissa tilanteissa voitaisiin päästä eteenpäin. Keskusteluissa voidaan esimerkiksi rohkaista toimimaan omalla tavalla ja kohtuullistamaan omaan vanhemmuuteen kohdistettuja vaatimuksia. Asiantuntijamme auttavat myös löytämään ratkaisuja parisuhteen ristiriitoihin, eropohdintoihin ja seksuaalisuuteen liittyviin pulmiin yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Vahvistamme myös myötätuntoa itseä kohtaan sekä kannustavaa vanhemmuutta ja tunteiden hallintaa vaikeissa tilanteissa.

Millaiset huolet korostuvat palveluissamme tällä hetkellä?

Vanhemmuuden asiantuntijamme Johanna Sassalin mukaan Väestöliiton Perhepulma-palvelun yhteydenotoissa korostuu tällä hetkellä erityisesti yksinäisyys, vanhempien kokemus omasta pärjäämisestä ja parisuhteeseen sekä seksuaalisuuteen liittyvät huolet. Myös taloudelliseen tilanteeseen liittyvät huolet ja epävarmuus siitä, riittävätkö rahat nousevat esiin palvelun yhteydenotoissa. Sassalin mukaan monia palveluun yhteyttä ottaneita yhdistää se, että heillä on useita kuormittavia tekijöitä samanaikaisesti, jotka ovat lopulta johtaneet avun hakemiseen.

Monet myös sinnittelevät lasten kasvatukseen, parisuhteen ja arjessa jaksamiseen liittyvien haasteiden kanssa yksin ja liian pitkään ja muutenkin kynnys avun pyytämiseen on todella korkea. Avun pyytäminen koetaan epäonnistumiseksi ja ”supervanhemman” roolista pyritään pitämään kiinni viimeiseen asti. Usein tämä johtaakin siihen, että apua haetaan aivan liian myöhään. Yhtenä tärkeänä tavoitteenamme onkin laskea avun hakemisen kynnystä, jolloin pystymme ehkä myös ennaltaehkäisemään ongelmien syvenemisen.

”Ihan huikea palvelu, sain todella hyviä neuvoja vaikealta tuntuneeseen tilanteeseen ja ulkopuolisen näkökulma jonka kautta nyt tuntuu että eipä tässä mitään hätää ole ja eteenpäin vaan :)”

– Perhepulma-palvelusta apua saanut

Sassalin mukaan vanhempien kanssa keskusteltaessa ja käytäessä yhdessä läpi sitä, millaista vanhemmuuden tulisi olla, huomataankin usein, että se, mitä nyt tehdään, on todella hyvää ja riittävää. Suorituspaineet ovat vanhemmuudessa monesti niin kovat, että omia onnistumisiaan ei ehkä huomaa ja osaa arvostaa. Näin siis jo yksi keskustelu keventää vanhemmuuden taakkaa ja auttaa vanhempaa huomaamaan miten hyvin oikeasti pärjää. Meidän tavoitteenamme on auttamisen lisäksi tuoda vanhemmille viestiä siitä, että vähempikin riittää. Vaatimuksia hyvälle vanhemmuudelle sataa joka suunnasta ja niiden alle musertuu vahvempikin henkilö.

Voit tukea perheiden hyvinvointia ja osallistua Kaikki on perheestä kampanjaan tekemällä lahjoituksen täällä.

Johanna Sassali, Vanhemmuuden asiantuntija, Väestöliitto